MyClub Turnaukset Linkit Yhteistyössä SJK-EDUSTUS

Arkisto

Uudet Kaikki Pelaa -säännöt


20.10.2011

Uudet Kaikki Pelaa -säännöt

Palloliiton liittohallitus on vahvistanut lasten ja nuorten kilpailutoimintaa koskevat säännöt vuodelle 2012. Sääntökehitystä on tehty kahden vuoden ajan seurojen, piirien, seuravaliokunnan ja liiton pelaajakoulutuksen vastuuhenkilöiden yhteistyöllä

Pelaaja kehittyy ratkaisemalla tilanteita itse
 
Sääntökehityksen päätavoitteena on huippujalkapallon lajiprosessin johtopäätösten pohjalta tukea pelaajan kehittymistä optimoimalla mm. eri ikävaiheiden pelimuotoja.
 
Uusien pelimuotojen ja sääntömuutosten tavoitteena on kasvattaa pelaajan peleissä kohtaamien, ja näin myös ratkaistavaksi tulevien pelitilanteiden määrää.Pitkäjänteisesti toteutettuna tämä tukee erinomaisesti sekä pelaajalähtöisempää valmentamista että  parempaa ja nopeampaa ajattelua kentällä. Olettaen tietenkin, että pelaajat saavat itse ne tilanteet ratkaista,  toteaa Palloliiton tekninen johtaja Mika Laurikainen.
 
Uusissa säännöissä on pyritty huomioimaan pelaajien eri aikaan tapahtuva kehittyminen mahdollistamalla oman ja joukkueen kehitysvaiheen mukaiset sovellukset mm. pelimuotoihin eri ikävaiheissa. Vuoden 2011 aikana käyttöön otettua turnausten ja sarjojen tasoluokitustyökalun käyttöä opetellaan ja jatketaan myös tulevaisuudessa. Tavoitteena ovat tasaiset pelit, ennalta tiedossa oleva pelien ”tasohaarukka” ja sitä kautta oikein mitoitetut haasteet pelaajille, toteaa nuorisopäällikkö Marko Viitanen.
 
Keskeiset muutokset sääntöihin
 
- F6 ja nuoremmat: uusi 4v4 pelimuoto ja uusi maalikoko 1x3 (siirtymävaiheessa 2x3)
 
* Tavoitteena on saada pienten lasten jalkapallotoimintaan tulevien vuosien aikana 1mx3m maaleja.
 
- F9: 5v5 -pelimuoto (aiemmin 7v7)
 
- E11: 9v9 -pelimuotovaihtoehto poistetaan kokonaan
 
- D13: 9v9 (8v8) -pelimuoto (aiemmin 11v11)
* kenttäkoko 70x50 (pelataan 8v8 jos kenttäkoko ei riittävä)
 
- edistyneimmät 9 -vuotiaat (Taso I) voivat piirin poikkeusluvalla pelata jo 7v7 -pelin turnauksia.
- edistyneimmät 13 -vuotiaat (Taso I) voivat piirin poikkeusluvalla pelata jo 11v11 -pelin turnauksia/sarjoja. Tasoluokitustyökalua käytetään apuna turnausten määrittelyssä.
 
- Kaverimaailmasta alkaen otetaan käyttöön normaali paitsiosääntö 7v7 peleissä. 10-11 -vuotiaiden 7v7 -pelissä jatketaan paitsiorajakäytännöllä.
 
- Pallokokomuutos: 10-vuotiaille käyttöön koon #4 pallo (aiemmin #3 koko).
 
- Rajasyöttö F8 ja nuorempien peleissä rajaheiton tilalle
 
Linkki materiaalipankkiin, josta löytyy Kaikki Pelaa sääntöjen word versio!


Takaisin uutisiin