Ilmoittautumislomake MyClub Turnaukset Linkit Yhteistyössä SJK-EDUSTUS

Arkisto

Kai Pahlman ottelukohtaiset kommentit


02.08.2012
Kai Pahlman ottelukohtaiset kommentit
Alkulohkon ensimmäinen ottelu perjantaina 27.7.2012:
SJK-j. - PePo 4-0 (2-0)
16 min 1-0 Antti Palomäki
23 min 2-0 Jussi Jaskari
32 min 3-0 Iiro Kiviluoma
47 min 4-0 Joonas Sundman

Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli täyttä SJK:n hallintaa. Paikkoja siunaantui sekä Antti Palomäelle, että Jussi Jaskarille. Antti onnistui ensimmäisenä maalinteossa, kun kova veto alapesään lähti onnistuneesti 23 metristä.

Kerhon toisen maalin alusti hienolla taistelullaan ja syötöllään tässä turnauksessa kauden parhaat pelinsä pelannut Joni Vähämaa. Jussi Jaskari pääsi Jonin ansiosta karkumatkalle, eikä siekaillut laittaa palloa kylmän viileästi alanurkkaan.

Toinen jakso käynnistyi Iiro Kiviluoman hienolla puskumaalilla jo toisella tauon jälkeisellä peliminuutilla. Kulmapotkun jälkeinen pusku oli juuri sitä, mitä joukkue oli harjoitellut.

Neljäs maali tuli, kun Joonas Sundman ohjasi Antti Palomäen kovan laukauksen sisään.

Joukkueet kohtasivat viime vuonna Nike Premier Cupin jumbofinaalissa, jolloin seinäjokelaiset olivat yhtä tylyinä. Mikkelissä PePo ei juuri palloa lainaksi saanut. Joukkueen riveihin kuului neljä pelaajaa, jotka olivat heinäkuun puolivälissä Eerikkilässä sillä Palloliiton A-valmentajakurssin aluejoukkueista kootulla tarkkailuleirillä, jonne 72 pelaajan joukkoon oli valikoitunut ainoana SJK:n pelimiehenä Antti Palomäki.

SJK-j: Jaakko Uusitalo; Nicolas Kotamäki (42. Ville Viita), Iiro Kiviluoma, Joonas Sundman, Matti Lähde (38. Mikael Malmi); Tommi Luopajärvi (17. Joni Vähämaa), Aatu Kujanpää, Valtteri Leppänen, Topias Syrjälä; Antti Palomäki; Jussi Jaskari (45. Alex Kivimäki).

Alkulohkon toinen ottelu perjantaina 27.7.2012:
SJK-j. - HJK 0-4 (0-3)
06 min 0-1 HJK:n maali
08 min 0-2 HJK:n maali
18 min 0-3 HJK:n maali
44 min 0-4 HJK:n maali

SJK lähti otteluun harvinaisella kenttämiehityksellä, koska vastustajan kova taso tietenkin tiedettiin. Normaalin neljän pelaajan puolustuslinjan etupuolella pelasi vielä alempi keskikenttäpelaaja. Tämän pelipaikan "pussin pohjalla" otti ensimmäisellä jaksolla hoitoonsa Joonas Sundman. Toisella jaksolla samaa paikkaa pelasi Nicolas Kotamäki. Myös Antti Palomäki pelasi hivenen normaalia pelipaikkaansa alempana.

Tavoitteena oli miehittää keskikenttä niin vahvasti, että Klubi joutuisi pelaamaan vain laitojen kautta. Tässä onnistuttiin pääosin oikein hyvin. Mitään suurta hätää ottelussa ei ollut. HJK pyöritti palloa nätisti alakerran ja laitapelaajien välillä, mutta mitään hirmuista määrää maalipaikkoja se ei kyennyt luomaan. Harmi vain, että Kerho taisi alussa jännittää ja kunnioittaa vastustajaansa niin paljon, että sortui kahdeksan ensimmäisen peliminuutin aikana kahteen lahjamaaliin. Vastuuvalmentaja Jari Kujala oli ottelun jälkeen aiheellisesti sitä mieltä, että myös kahta jälkimmäistä olisi voinut perustelluin kriteerein pitää aika helposti annettuina maaleina. Toki vastustajalla olisi ollut varmastikin tarvittaessa varaa vääntää kierroksia vielä hivenen suuremmalle ja maaleja olisi joka tapauksessa tullut muutenkin.

Avausmaalinsa Klubi sai, kun keskitys annettiin kahden metrin päähän maaliviivasta niin, että sinivalkopaitaisella pelaajalla oli helppo laittaa jalkansa väliin.

Toinen maali tuli vapaapotkusta, kun maalivahti Jaakko Uusitalo vielä ohjaili muuria. Vapaapotkun aiheuttanutta rikettä edelsi keskialueella ratkaiseva pallonmenetys.

Toisen takaiskumaalin jälkeen SJK sai omaa peliään vihdoin käyntiin ja seurasi kymmenen minuutin tasaisempi jakso, joka päättyi HJK:n kolmanteen maaliin. Nytkin veto lähti läheltä, kun pelaaja pääsi purjehtimaan puolustuksen keskustasta helpohkosti läpi.

Ensimmäisellä jaksolla SJK ei uskaltanut pelata omaa peliään. Montaa perättäistä syöttöä omille ei saatu aikaiseksi. Toisella jaksolla peli huomattavasti tasaantui. HJK aloitti ottelun parhaalla kokoonpanollaan, mutta toisen jakson vaihtoruletti tietenkin hiukan muutti tilannetta.

Kerhon ensimmäinen ja ainoa maalintekopaikka nähtiin 48. minuutilla, kun Tommi Luopajärvi pelasi jalkansa vapaaksi ja veti 18 metristä alakulmaa kohti, mutta laukaus painui hivenen ohi.

Viimeisen maalinsa Klubi teki komeasti. Kova veto rankkarialueen kulmasta vastakkaiseen yläpesään oli maalivahdille vaikea kiinniotettava. Jälleen vastustaja päästettiin pelaamaan turhan vapaasti syvältä omalta alueelta asti.

Klubi oli taidoiltaan edellä, mutta pienikokoisena jäi fysiikassa jälkeen. Turha kunnioitus ja arkailu oli tällä kertaa SJK:lle kantona kaskessa, mutta lopputulosta ei silti tarvinnut hävetä.

SJK-j: Jaakko Uusitalo; Mikael Malmi, Iiro Kiviluoma, Ville Viita, Matti Lähde; Joonas Sundman (31. Nicolas Kotamäki); Joni Vähämaa, Valtteri Leppänen (31. Aatu Kujanpää), Antti Palomäki, Topias Syrjälä (31. Tommi Luopajärvi); Jussi Jaskari (31. Alex Kivimäki).

Alkulohkon kolmas ottelu lauantaina 28.7.2012:
SJK-j. -FC Jazz 1-1 (1-1)
24 min 0-1 FC Jazzin maali
25 min 1-1 Valtteri Leppänen

Lauantaiaamupäivän ottelu oli kummallekin joukkueelle nuoren peliuran tähän asti tärkein. Lähtöasetelma oli, että taitokisassa paremmin sijoittuneelle porilaisjoukkueelle riitti tasapelikin lohkon kakkossijaan ja HJK:n seuraksi pelaamaan sijoista 1-8.

Jazz aloitti ottelun passiivisesti. Edes puolustuspelaaminen ei ollut tiivistä ja Kerho pääsi vahvalla otteella yrittämään maalintekoa.

Ensimmäinen maalintekopaikka näyttäytyi jo seitsemännellä minuutilla joukkueen kapteeni Antti Palomäelle, joka ei aivan ehtinyt takanurkalle pistettyyn palloon.

Jazzin ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin 13. minuutilla, kun pelaaja pääsi karkuun ja ampui vapaasti. Jaakko Uusitalo torjui vedon hienosti kulmapotkuksi.

Kaikesta Kerhon hallinnasta huolimatta Jazz onnistui ensin maalinteossa. Kaveri pääsi keskeltä läpi ja ampui kovan vedon alapesään.

Kuitti tuli kuitenkin jo seuraavalla peliminuutilla. Valtteri Leppäsen kova veto 25 metristä ponnahti sopivasti maalivahdin edessä vielä kentän pinnasta niin, että potku pääsi tuloksellisesti yllättämään.

Paras mahdollisuus voittomaaliin ja sitä kautta kovimpiin jatkomaaleihin siunaantui erinomaiseen taisteluvireeseen viikonlopun peleissä äityneelle Valtteri Leppäselle, joka toisen jakson seitsemännellä peliminuutilla veti niukasti takatolppaa liki nuollen ohi. Maalivahti oli tuossa tilanteessa pelattu jo totaalisesti ulos.

Kovasta taistelusta huolimatta ottelussa ei nähty lisämaaleja. SJK hallitsi ensimmäistä jaksoa selvästi, mutta toisella jaksolla Jazz onnistui systemaattisella ajanpeluullaan jäädyttämään Kerhon otteista parhaan terän pois. Viimeisen vartin aikana oli puhtikin kintereistä jo pois. Toki näin kävi kummallekin joukkueelle. Porilaisten ajanpeluu oli melkoista draamaa.

Maalivahti ei maalipotkutilanteessa halunnut ottaa palloa maalin nurkalta, vaan lähti hakemaan toista palloa kaukaa metsästä asti. Sääntöjen mukainen porilainen pallopoika maalin takana ei ottanut juuri askeltakaan ohi menneiden pallojen perään. Jokaisessa sivurajatilanteessa pompoteltiin palloa pitkään, eikä maalivahti totisesti siekaillut viivytellä avauspotkuissaan. Kentän pintaan jäätiin makaamaan kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa tilanteissa.

Tuomari ei puuttunut kertaakaan näihin tilanteisiin. Sinällään voi aiheellisesti kummastella sitä, että joukkueille nämä pelit ovat uran tähänastinen kohokohta, mutta Palloliitto käyttää niitä kokemattomien tuomarien koulutustilaisuutena.

Palloliiton valmentajatehtävissä olevalta katsojalta saatiin ottelun jälkeen kommentteja, joissa ihmeteltiin tuomarin suhtautumista ajanpeluuseen. Lisäaikaa tuli vain vaihtojen verran. Pallo oli toisella jaksolla puolet ajasta muualla kuin pelissä. Muutaman kerran Jazzin pojat jysivät pelivälineen metsikköön kuin nappulaikäisten peleissä.

Totuus oli, että Kerho oli parempi turnauksessa lopulta kuudenneksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. Lopputulos ei tehnyt kenttätapahtumille oikeutta, mutta sehän on lajin yksi keskeisiä elementtejä. Tasapeli tuntui luonnollisesti tällä kertaa tappiolta.

SJK-j: Jaakko Uusitalo; Nicolas Kotamäki, Joonas Sundman, Iiro Kiviluoma, Matti Lähde; Joni Vähämaa, Aatu Kujanpää (47. Ville Viita), Valtteri Leppänen, Topias Syrjälä (43. Tommi Luopajärvi); Antti Palomäki; Jussi Jaskari.

Ottelu sijoista 9-16 lauantaina 28.7.2012:
SJK - OLS 2-1 (2-1)
20 min 1-0 Antti Palomäki
21 min 1-1 OLS:n maali
22 min 2-1 Valtteri Leppänen

Turnaukseen neljänteen otteluun Kerholla ei ollut mitenkään mieltä ylentävät lähtökohdat. Vastustaja oli sentään tuttu jo vuosien takaa Pohjoisen liigan otteluista ja myös tämän kevään Kai Pahlman Cupin karsinnoista. Ehkäpä tuttua vastustajaa vastaan oli helpompi lähteä ilman suuria jännittämättä ja aamupäivän pettymyksestä huolimatta joukkue kykeni nostamaan tasonsa sellaiseksi, ettei oululaisilla ollut ottelussa taaskaan suurta jakoa.

Valtteri Leppäselle tuli hyvä maalintekopaikka jo yhdeksännellä minuutilla, mutta rangaistusalueen rajoilta lähtenyt kuti ponnahti puolustajan kautta kulmaksi. Pari minuuttia myöhemmin Antti Palomäella oli hyvä paikka, mutta OLS:n maalivahti veti pidemmän korren aivan maaliviivan tuntumassa.

Antti Palomäki vei SJK:n johtoon saatuaan nappisyötön pilkun kohtaan Joonas Sundmanilta. Laitalinkiksi tähän otteluun siirretty "Sunde" riisti komeasti pallon itselleen ja ajeli päättäväisesti rangaistusalueen kulmalle, josta onnistui tarkassa syötössään.

OLS pääsi tasoittamaan harmillisesti Antin maalia seuranneesta avauksesta suoraan. Pitkä pallo meni salakavalalla pompulla maalivahti Jaakko Uusitalon yli. Onneksi tuo maali ei ratkaissut ottelua.

Ottelun maalit tehtiin yhdessä hujauksessa, sillä Jaakon epäonnesta ehti kulua vain minuutin verran, kun Valtteri Leppänen onnistui maalinteossa myös lauantain toisessa ottelussa. "Vade" pisti sisään Aatu Kujanpään erinomaisesta vapaapotkusta ponnahtaneen paluupallon.

Toisella jaksolla 42. peliminuutilla Topias Syrjälä laittoi rangaistusalueen sisällä erinomaisen syötön vapaana olleelle Jussi Jaskarille, jonka veto lipsahti hiukan ohi oululaismaalin. Tämän jälkeen OLS sai vähän otetta, kun Kerhon poikien pohkeissa alkoi päivän rasitus jo painaa. Lähimpänä tasoitusta OLS oli 22. minuutilla, kun veto tärähti yläputkeen.

Ottelun toiseksi viimeisellä peliminuutilla SJK:lla oli vielä kaksi paikkaa. Ensin Tommi Luopajärvi pisti avopaikasta niukasti ohi ja heti perään Jussi Jaskarin paikka maalinnurkalla puolustettiin kulmapotkuksi.

Ottelu oli Kerhon henkisestä yliotteesta huolimatta tasaista vääntöä. Kumpikin joukkue oli lopussa aivan puhki. SJK:n pojat tahtoivat enemmän voittaa ja se ratkaisi. Vastustaja oli tutun rehti, mikä oli miellyttävää edellisen ottelun kokemusten jälkeen.

SJK-j: Jaakko Uusitalo; Nicolas Kotamäki, Iiro Kiviluoma, Ville Viita, Mikael Malmi; Joonas Sundman, Aatu Kujanpää (51. Tommi Luopajärvi), Valtteri Leppänen, Joni Vähämaa (35. Topias Syrjälä); Alex Kivimäki (31. Jussi Jaskari); Antti Palomäki.

Ottelu sijoista 9-12 sunnuntaina 29.7.2012:
SJK - FC Espoo 1-4 (1-3)
02 min 0-1 FC Espoon maali, rp.
07 min 0-2 FC Espoon maali
24 min 1-2 Valtteri Leppänen
30 min 1-3 FC Espoon maali
56 min 1-4 FC Espoon maali

Sunnuntaiaamuna klo 9 pelattu ottelu tuli pienellä porukalla matkassa olleelle SJK:lle liian varhain vastaan. Joukkue ei saanut kahden edellispäivän painamia jalkojaan liikkeelle toivotusti. Valmennuskaksikko Jari Kujala & Kari Lähde toki ymmärsi sen hyvin, mutta he koittivat kuitenkin tsempata poikia parhaaseen mahdolliseen pelisuoritukseen.

Lisää hämminkiä tilanteeseen toi Nicolas Kotamäen vamma, joka alkuverryttelyssä osoittautui sen verran kipua tuottavaksi, että hän jäi tästä ottelusta sivuun.

Selvästi isompi kokoisempi vastustaja rynnisti heti väkevästi kohti maalia. Iiro Kiviluoma joutui kaatamaan vastustajansa rangaistuspotkun arvoisesti. Erinomaisen turnauksen topparin tontilla pääosin pelannutta Iiroa ei tilanteesta voi syyttää, sillä ratkaiseva virhe syntyi jo keskialueella.

Espoolaisten toista maalia edelsi harhasyöttö omalla alueella. Kova veto alanurkkaan tuotti tulosta.

SJK:n pelissä oli aivan liikaa harhasyöttöjä. Kahta perättäistä syöttöä ei saatu omille. Ensimmäisen vartin aikana ei saatu edes alkeellistakaan maalintekomahdollisuutta.

Alkuvaikeuksien jälkeen peli alkoi tasoittua. Jussi Jaskari pääsi 17. minuutilla läpi, mutta pallo karkasi maalivahtia ohittaessa. Takakulma olisi ollut sopivasti vapaana. Tästä seurasi noin kymmenen minuutin hyvä jakso, jonka aikana Kerho dominoi peliä.

Valtteri Leppänen nousi joukkueensa maalipörssin kärkeen tekemällä turnauksen kolmannen osumansa, joka kavensi ottelun FC Espoota vastaan lupaavasti lukemiin 1-2. Antti Palomäki antoi hyvän keskityksen maita pitkin Valtterille, joka pääsi 18 metristä ampumaan pallon maalivahdin käsien kautta maaliin.

Hyvä jakson loppupuoli sai masentavan lopun, kun espoolaiset pääsivät maalaamaan jo kolmannen kerran vain kymmenen sekuntia ennen puolen tunnin mittaisen avausjakson päättymistä. Espoon poika pääsi livahtamaan keskeltä läpi ja syötti kaverilleen vielä boksin sisällä.

Kerho jaksoi vielä taistella toisellakin jaksolla. Antti Palomäen veto 23 metristä sujahti vain hivenen ohi maalin.

Kun ottelua oli jäljellä vartin verran, SJK siirtyi kolmen pelaajan alakertaan. Siitä ei kuitenkaan ollut apua. Maalipaikkoja ei enää tullut ja Kerho joutui puolustuskannalle. Espoo sai pompun kautta pallon ylärimaankin 44. minuutilla. Onnistuminen tuli vielä 56. minuutilla, kun espoolainen karkasi laidalta ja veti kovaa suoraan taka-alanurkkaan.

SJK-j: Jaakko Uusitalo; Mikael Malmi (43. Alex Kivimäki), Ville Viita, Iiro Kiviluoma, Matti Lähde; Joonas Sundman, Aatu Kujanpää, Valtteri Leppänen, Joni Vähämaa (37. Topias Syrjälä); Antti Palomäki; Jussi Jaskari (31. Tommi Luopajärvi).

Ottelu sijoista 11-12 sunnuntaina 29.7.2012:
SJK - PePo 2-0 (1-0)
27 min 1-0 Iiro Kiviluoma
39 min 2-0 Valtteri Leppänen

Ympyrä sulkeutui näiden joukkueiden kohdalla, kun ensimmäinen ja viimeinen ottelu pelattiin keskenään. SJK:n avauskokoonpanossa oli uutta, että Iiro Kiviluoma oli nostettu takaisin ainakin tällä hetkellä vielä tutummalle paikalleen keskikentälle. Aatu Kujanpää puolestaan pelasi keskikentän sijasta nyt kymppipaikalla aivan kärkimiehen alapuolella.

Ottelun alku oli SJK:n täyttä hallintaa. Jussi Jaskarilla oli hyvä maalipaikka kahdeksannella minuutilla, mutta pallo ponnahti maalivahdille ennen, kuin Jussi pääsi kunnolla laukomaan.

Seuraava mahdollisuus avausmaalin tekemiseen koitti 13. minuutilla Iiro Kiviluomalle, joka ampui kääntölaukauksensa 20 metristä ristikkoon. Jussi Jaskarilla oli lisää läheltä piti paikkoja, mm. 20. minuutilla hyvä veto, jonka maalivahti torjui.

Avausmaali nähtiin vihdoin 27. minuutilla, kun Iiro Kiviluoma purjehti keskeltä läpi rangaistusalueen sisällä ja pisti läheltä tarkan sijoituksen sisään. Tilannetta edelsi Matti Lähteen taidokas lappeenrantalaispuolustuksen sille kuuluisalle kebab-kioskille vienti.

Tauon jälkeisellä kuudennella minuutilla Alex Kivimäki laittoi pallon hyvin rangaistusalueelle Antti Palomäelle, jonka kääntölaukaus meni vain vähän yli.

Ratkaiseva 2-0 maali lähti jälleen Valtteri Leppäsen lapikkaasta. Nuorukaisen neljäs turnausosuma alustettiin hyvällä painostusotteella. Pallo ajautui rankkarialueen rajoille, josta "Vade" antoi paukkua. Kova veto meni esteittä maaliin asti.

Joonas Sundmanin ulosajo kahdella varoituksella kolme minuuttia ennen loppua ei enää vaarantanut ottelun lopputulosta.

SJK-j: Jaakko Uusitalo; Mikael Malmi (45. Ville Viita), Joonas Sundman (57. ulosajo), Nicolas Kotamäki, Matti Lähde; Tommi Luopajärvi (31. Alex Kivimäki), Valtteri Leppänen, Iiro Kiviluoma, Topias Syrjälä (50. Joni Vähämaa); Aatu Kujanpää; Jussi Jaskari (31. Antti Palomäki).
Takaisin uutisiin