SJK Powerchair

Sähköpyörätuolijalkapallo tai lyhyemmin SPT-jalkapallo on hieno joukkuelaji pyörätuolia (sähköpyörätuoli tai manuaali) käyttäville. Pelissä käytetään 330 millimetriä halkaisijaltaan olevaa palloa. Kentällä molemmilla joukkueilla on kolme kenttäpelaajaa ja maalivahti. Pelissä on kulma- ja maalipotkut, mutta sivurajaheitto on korvattu -potkulla. Paitsioita ei ole, mutta tiettyjä rajoituksia on, etteivät tuolit esimerkiksi kasaannu yhteen. Sähkärifutis on pienen tilan nopea ja taktinen laji. Peli on erityisryhmäurheilua ja tarkoitettu lähtökohtaisesti henkilöille, joilla on diagnosoitu vakava ruumiinvamma ja pysyvä toimintarajoite. Ottelut ovat vauhdikkaita ja ratkaisevaa on joukkueiden rohkeus, nopeat käännökset ja pallon hallinta omalla pelituolilla. Lajissa on tärkeää sekä joukkueen että yksittäisen pelaajan taktinen osaaminen. Pelaajan oikeanlaisella sijoittumisella on lajissa paljon merkitystä, jonka vuoksi harjoituksissa erilaisten kuvioiden harjoitteleminen on tärkeässä roolissa.

Sähköpyörätuolifutiksen SM-sarjaa pelataan kolmella joukkueella, jotka tulevat Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Seinäjoella harjoitukset aloitettiin keväällä 2019.

Joukkue on kaikille avoin- ikään ja sukupuoleen katsomatta. Joukkueeseen toivotaan lisää pelaajia. Tervetuloa mukaan!

Sähköpyörätuolijalkapalloa on pelattu ensimmäisen kerran Ranskassa 1970-luvulla. Samalla vuosikymmenellä harrastus saapui myös Suomeen.

Lajin ensimmäinen maailmancup oli vuonna 2007.

Pelaajien on käytettävä sähköpyörätuolia, jossa on vähintään neljä rengasta ja tuolin maksiminopeus on 10 km/h.

Pelipallon halkaisija 33cm, jota liikutetaan pelituoliin kiinnitettävällä puskurilla.

Pelataan koripallokentällä ja säännöt muistuttavat futsalia.

Pelissä on kaksi normaalista jalkapallosta poikkeavaa sääntöä: ”kaksi yhtä vastaan” ja ”kolme maalialueella”.

”Kaksi yhtä vastaan”. Vain yksi pelaaja ja vastustaja saavat olla korkeintaan kolmen metrin etäisyydellä pallosta sen ollessa pelissä. Jos toinen palloa hallussaan pitävän joukkueen pelaaja tulee kolmea metriä lähemmäs palloa, tuomari voi viheltää rangaistukseksi epäsuoran vapaapotkun. Ainoa poikkeus sääntöön on maalialue, jossa sääntö ei ole voimassa.

”Kolme maalialueella”. Puolustavalla joukkueella saa olla omalla maalialueellaan vain kaksi pelaajaa. Jos kolmas pelaaja siirtyy maalialueen sisäpuolelle, tuomari voi keskeyttää pelin ja määrätä vastustajalle epäsuoran vapaapotkun.
Kummankin säännön yhteydessä tuomari voi pidättäytyä viheltämästä, jos rikkonut pelaaja ei vaikuta pelin kulkuun.Lisäksi sivurajaheittojen sijaan pallo potkaistaan takaisin peliin. Sivurajapotkusta saa tehdä suoraan maalin.

Lisätiedot: lajiliiton sivu fipfa.org

Yhteyshenkilö:
Jonna Saarijärvi, 041 – 430 0739, sjkpowerchair (ät) gmail.com
Petri Saarijärvi, 040 – 730 2856, sjkpowerchair (ät) gmail.com