Ilmoittautuminen MyClub Turnaukset Linkit Yhteistyössä SJK-EDUSTUS

Kausi 1976


 
Kausi 1976 - Nelonen
Yleistä
Vuoden 1976 toimintakertomus luonnehti ko. toimintakautta rakentamisen vuodeksi. Rakentamisen vuodella on kaksi merkitystä. Se oli sitä sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta myös taloudellisessa merkityksessä.

Seura on rakentanut toimintaansa pitkällä tähtäimellä ja etenkin taloudellisiin asioihin on toimintavuonna kiinnitetty erittäin suurta huomiota.

Kyseisenä toimintavuonna seura joutui tekemään velkaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin seuran historiassa. Toimenpiteen takana oli kuitenkin tarkoitus saada seuran talous kioskirakennuksen ja sen myyntitoiminnan kautta vankalle pohjalle.

Vaikka vuosi globaalisti ajatellen olikin taloudellisesti erittäin vaikea, silti seurassa voitiin todeta toiminnan kulkeneen suunnitelmien mukaisesti.

Hallinto
TP-55:n johtokunnan muodostivat puheenjohtaja Paavo Niemi, varapuheenjohtaja Matti Tuomisto, sihteeri Erkki Väliharju, rahastonhoitaja Seppo Katila, kalustonhoitaja Matti Viitasaari ja johtokunnan jäsenet Heimo Perälä, Eero Lepänhaara, Kari Saarikoski, Lauri Lemponen, Matti Ristimäki ja Pauli Viitanen.

Johtokunta piti vuoden aikana yhteensä 20 kokousta. Tämän lisäksi melkoinen määrä juoksevia asioita hoidettiin eri toimikuntien kautta, mikä vähensi johtokunnan kokousten määrää.

Toimikunnat
Johtokunta asetti koko vuoden toiminnassa olleita toimikuntia neljä kappaletta. Näiden lisäksi vuoden aikana oli toiminnassa useita muita lyhytaikaisia toimikuntia. Näitä olivat mm. kioskin rakennustoimikunta, paperinkeräystoimikunta, Bingo-toimikunta ja vapa-ajannäyttelytoimikunta.

Talousvaliokunta:
Talousvaliokunta toimi myös työvaliokuntana. Sen puheenjohtajana toimi seuran puheenjohtaja Paavo Niemi. Jäseninä talousvaliokunnassa olivat Matti Tuomisto, Lauri Lemponen, Seppo Katila ja Erkki Väliharju.

Huvilatoimikunta: Puheenjohtajana Heimo Perälä ja jäseninä Matti Ristimäki, Eero Lepänhaara ja Markku Tuomisto.

Koulutus- ja kilpailuvaliokunta:
Puheenjohtajana Matti Ristimäki, jäseninä Heimo Perälä, Olof Lundell, Esa Laitila ja Antti Latvala.

Joululehtitoimikunta:
Puheenjohtajana Matti Tuomisto, jäseninä Erkki Väliharju, Osmo Järvi-Laturi, Pauli Viitanen ja Lauri Lemponen.

Edustukset
Suomen Palloliiton Vaasan Piirin vuosikokouksessa seuraa edustivat Paavo Niemi ja Kari Saarikoski. Toimintavuoden aikana muistettiin mm. Y.J. Mannilaa, joka on toiminut seuran tilintarkastajana 20 vuoden ajan. Hän sai nimityksen Suomen Työväenpankin Seinäjoen konttorin esimieheksi. Myös Etelä-Pohjanmaa -lehteä muistettiin sen täyttäessä 50 vuotta.

Urheilutoiminta
Yhteensä kahdeksan seuran joukkuetta osallistui sarjoihin. Valitettavasti A-juniorit joutuivat kuitenkin monien voittamattomien esteiden vuoksi luopumaan sarjapaikastaan. Edustusjoukkueen valmentajana toimi Olof Lundell ja juniorijoukkueiden valmentajina Esa Laitila ja Heimo Perälä, sekä seuran pääkouluttajanakin toiminut Matti Ristimäki.

Edustusjoukkue sijoittui monivaiheisten taisteluiden jälkeen IV divisioonassa toiseksi Petalax IK:n jälkeen. Seuran II joukkue tuli niin ikään sarjassaan toiseksi. B-juniorit sijoittuivat kolmanneksi ja C-juniorit erittäin kovassa lohkossa toiseksi. D-juniorit sijoittuivat omassa lohkossaan neljänneksi ja E-juniorit toiseksi. F-junioreiden sijoitus omassa lohkossaan oli kolmas.

Törnävä-liiga
Virallisten sarjojen lisäksi TP-55 järjesti jälleen varsin mittavan Törnävä-liigan. Liiga oli jaettu kahteen ikäryhmään ja entisen tavan mukaan tälläkin kaudella nuoret pelaajat toimivat joukkueiden valmentajina ja huoltajina. Törnävä-liiga toteutti jälleen sitä periaatetta, joka sille alunperin asetettiin, eli mahdollisimman moni nuori pelaajanalku sai pukea ylleen edustuspaidan.

Urheilutoiminnasta palkitut
Seuran edustusjoukkueen pelaajille ei tällä kaudella annettu lainkaan edustuspalkintoja, vaan Mallorcan matkan katsottiin mainiosti korvaavan palkinnot. Nuorempia pelaajia toki palkittiin myös tällä kaudella.

Esimerkkinuori: Jari Mäki
Lupaava pelaaja: Jari Pihlaja
A-junioreiden paras: Jari Vierikko
B-junioreiden paras: Jari Pihlaja
C-junioreiden paras: Jyrki Viitala
D-junioreiden paras: Asko Ristimäki
E- ja F-junioreiden parhaat: Korkiamäki, Perälä, Fors

Leirit
Toimintavuoden aikana seuran toimesta järjestettiin kolme leiriä, joista yksi pidettiin talvella perheleirinä. Tämän leirin vetäjinä toimivat Matti Ristimäki, Heimo Perälä ja Eero Lepnhaara. Kesäleiri oli jaettu kahteen osaan ja myös näillä leireillä toimivat edellämainitut herrat vetäjinä.

Nappulaliigaliiton leirille Uttiin osallistuivat seuran nuorista pelaajista Anssi Latvala, Jarmo Niemi, Harri Kosola ja Kari Syrjälä. Huoltajana matkassa oli Timo Kiviluoma.

Edustustehtävät
Seurasta kelpuutettiin piirijoukueeseen Juha Latvala, Jyrki Viitala, Esa Haanpää ja Asko Ristimäki. Sen lisäksi Jyrki Viitala osallistui Suomen Palloliiton suurhaavileirille. Nämä valinnat olivat tunnustusta juniorivalmentajille hyvin tehdystä työstä.

Seuran pääkouluttaja, Matti Ristimäki, toimi myös Suomen Palloliiton Vaasan Piirin nuorten valitsijavaliokunnan jäsenenä.

Talous
Toimintavuoden aikana erityistä huomiota kiinnitettiin seuran talouteen. Monet johtokunnan päätökset ovat tähdänneet toiminnan pitkäjännitteisyyteen. Tämä pitkäjännitteisyys on kuitenkin toimintavuoden aikana kysynyt huomattavia varoja.

Kylmänä suihkuna tullut lisäverolappu lisäsi seuran paineita. Uusi verolaki teki seurojen liiketoiminnan verotettavaksi toiminnaksi ja tämä oli seuran mielestä kohtuutonta. Kohtuuttomaksi verotus katsottiin nimen omaan sen vuoksi, ettei siinä huomioida talkootuntien määrää. Johtokunta päätti anoa Valtiovarainministeriöltä verovapautta.

Seuran taloutta on pääasiallisesti hoidettu myyntipisteillä, jotka sijaitsevat seuran kioskilla, Törnävänsaarella ja leirintäalueella. Nämä myyntipisteet saatiin kannattaviksi lukuisilla talkootunneilla.

Taloudellisessa mielessä erittäin mittava hanke, kioskin rakentaminen, toteutettiin toimintavuoden aikana. Rakentamista varten seuran oli otettava lainaa 60 000 mk. Tämän lisäksi tarvittiin kioskin laskujen maksamiseen hieman yli 10 000 mk. Koska tiukka rahatilanne esti Seinäjoen Säästöpankkia antamasta lainaa tuota osuutta varten seuralle, päättivät johtokunnan jäsenet ottaa heknkilökohtaisena lainanan Suomen Työväen Säästöpankista 15 000 mk suuruisen lainan. Toimintavuoden aikana ei vielä tehty lopullista päätöstä siitä, onko kyseinen summa laina seuralle, vai tullaanko se lahjoittamaan seuran käyttöön.

Kioskin rakennustoiminnassa Matti Korpi teki erittäin mittavan rupeaman talkootöinä. Ilolla voitiin todeta koko jäsenkunnan olleen aktiivisesti mukana talkoissa kioskia rakennettaessa.

Toinen mittava työ oli Seinäjoen Seurakunnan lahjoittaman leirikeskusrakennuksen purkaminen ja sen siirtäminen Kärjen kaupunginosasta Kihniön Pruukinrantaan. Tässä talkootyössä erityinen ansio lankesi Heimo Perälälle, joka ammattitaidolla laati huvilarakennuksen siirron Kihniölle.

Oma auto seuralle
Seurassa oli pohdittu useamman vuoden ajan oman auton hankkimista. Nyt se vihdoinkin toteutui. Seuralle hankittiin VW-pikkubussi, jonka hankinnasta vastasivat Lauri Lemponen ja Heimo Perälä. Pikkubussin hankinta osoittautui oivalliseksi toiminnaksi, sillä sen turvin voitiin tehdä melkoinen määrä pelimatkoja ja hoidella tavarankuljetuksia seuran myyntipisteisiin.

Virkistystoiminta


IV divisioona
17.05. TP - Sparta 5-1
26.05. ABC - TP 1-5
30.05. Kimmo - TP 1-1
06.06. TP - PeIK 1-1
15.06. TP - SeiTU 2-2
21.06. MaIF - TP 4-1
29.06. TP - Pallas 1-0
06.07. Hoppet - TP 2-0
13.07. TP - Vaasan TP 1-3
27.07. Sparta - TP 0-1
03.08. TP - ABC 3-0
08.08. TP - Kimmo 2-1
16.08. PeIK - TP 3-1
23.08. SeiTU - TP 0-0
28.08. TP - MaIF 0-4
04.09. Pallas - TP 2-2
11.09. TP - Hoppet 8-0
18.09. Vaasan TP - TP 1-2

Sarjataulukko

  O V T H Maaliero P                              
PeIK 18 11 4 3 34 - 15 26                              
TP-55 18 8 6 4 38 - 26 22                              
VTP 18 8 5 5 36 - 31 20                              
MaIF 18 8 3 7 32 - 24 19                              
SeiTU 18 7 5 6 27 - 25 19                              
Pallas 18 7 4 7 28 - 29 18                              
Kimmo 18 5 7 6 26 - 22 17                              
IF Hoppet 18 6 5 7 23 - 30 17                              
Sparta 18 3 6 9 20 - 35 12                              
ABC 18 3 3 12 23 - 50 9                              
                                           
Suomen Cup
TP - Jalas 3-0
TP - Virkiä 1-4