Ilmoittautuminen MyClub Turnaukset Linkit Yhteistyössä SJK-EDUSTUS

Kausi 1955

Törnävän Pallo -55 Ensimmäinen vuosi

 

Kausi 1955 - Perussarja


TP-Seinäjoki perustettiin helmikuun 9. päivänä armon vuotta 1955. Tuolloin kokoontui yhteensä 16 innokasta jalkapallon ystävää Martinin tupaan ja paikalle oli kutsuttu myös Suomen Palloliiton Vaasan piirin sihteeri, Anselm Anttila.

Jo vuosien ajan olivat Törnävän pojat kokoontuneet pelaamaan joka ilta ropeerille, joka oli mitoiltaan n. 50 metriä pitkä, ja 30 m leveä epätasainen kenttä. Pelit olivat kuitenkin kovia ja molemmissa joukkueissa oli yleensä n 20 pelaajaa.

Tuomaria ei peleissä useinkaan nähty ja pallotkin olivat yleensä poikien omaisuutta kunnes Seinäjoen Urheilijoiden Törnävän kyläjaosto lahjoitti pelivälineen nuorille miehille.

Kun Törnävälle saatiin oma kenttä, tuli oman palloseuran perustaminenkin ajankohtaiseksi.

Perustavassa kokouksessa johtokuntaan valittiin puheenjohtajaksi Lennart Martin, varapuheenjohtajaksi Antti Svahn, sihteeriksi Aarne Martin, rahastonhoitajaksi Jaakko Lammi, kalustonhoitajaksi Mauri Saarto ja jäseniksi Into Svahn, Erkki Mannila ja Jussi Tammilehto.

Seura ilmoittautui sarjoihin kahdella joukkueella. Edustusjoukkue ja A-juniorit lähtivät kilpailutoimintaan mukaan ensimmäisellä kaudella.

Osa pojista oli saanut palloilukasvatuksensa SePS:n ja Sisun joukkueissa, mutta osa tuli mukaan opittuaan pelihommat ropeerin pölyisellä areenalla.

Ensimmäisellä kaudella edustusjoukkue sijoittui perussarjassa toiseksi ja A-juniorit voittivat lohkonsa häviten kuitenkin toisen lohkon voittajille niukasti.

Seuran talous ei ollut mitenkään tukevalla kivijalalla, sillä tuloja ei oikeastaan ollut. Pääasiallisen tulovirran muodostivat jäsenmaksut. Niinpä Palloliiton lahjoittamat kaksi palloakin tulivat erittäin hyvään tarpeeseen.

Ensimmäisenä vuonna osallistuivat pallopiirin seuravalmentajien pikakurssille Antti Svahn, Jussi Tammilehto ja Erkki Mannila.

Kuten tuolloin, TP-Seinäjoki, pukeutuu edelleen tyylikkääseen oranssi-mustaan kuosiin. Värit eivät kuitenkaan tulleet minkään suunnitelmallisen pohdinnan tuloksena, vaan kyseessä oli pikemminkin sattuma. Johtokunta oli päättänyt väreiksi keltaisen ja mustan. Pelikausi kuitenkin suorastaan hyökkäsi päälle, eikä kelta-mustaa asua ollut saatavana Vaasan Pallo-Palo -nimisessä urheiluliikkeessä. Sen sijaan kaupan oli oranssit paidat.

Ratkaisu oli tehtävä nopeasti ja vastuu kasautui yhden miehen hartioille. Vastuun joutui ottamaan seuran sihteeri Aarne Martin. Palatessaan Vaasasta hän toi mukanaan oranssit paidat ja valkoiset housut.